Nëse është, apo jo, Gastare shtatzënë, kjo do të mësohet vetëm të shtunën gjatë mbrëmjes së spektaklit.

Por, normalisht ka disa shenja të cilat paraprakisht e bëjnë nënën e ardhshme të kuptojë nëse ka mbetur apo jo shtatzënë.

E janë pikërisht Katerina dhe Lupçe, që fillojnë t’i bëjnë edhe “testin” tradicional për të mësuar nëse ajo është apo jo shtatzënë.

“Të merren mendtë? Kjo është shenja e parë”, e pyet Lupçe, ndërsa Katerina e pyet nëse ka anashkaluar ndonjë ushqim, “Mishin e haje jashtë dhe këtu nuk e ha?”.

Gastare shprehet se nuk ndjen marrje mendsh, por për ushqimin thotë se mishin e ka ngrënë shumë, por këto ditët e fundit nuk i ka pëlqyer.